20 Aralık 2015 Pazar

Belgrad



Belgrad (Beograd)
Balkanların eğlence merkezidir.  Sırbistan’ın Avrupa şehirlerine en çok benzeyen şehridir. Kalemegdan isimli bölgede büyük bir park bulunmaktadır; parkın içinde askeri müze ve Osmanlı yapısı kale vardır. Bu kale hala dimdik ayaktadır.  Sava ve Tuna nehri kıyılarında yer alan Belgrad şehri  Osmanlılar tarafından kurulmuş. İlk kurulduğunda nüfusunun %98 i Müslüman olan bu şehrin şu anda nüfusunun %99 u Ortodoks’tur.
Şehir merkezi
Şehrin içinde birçok eski bina bulunmakta. Bakanlık binaları, kiliseler ve bir çok heykel. Belgrad , Sarejevo, Üsküp –Ohrid ve Bitolaya göre daha pahalıdır.



Aziz Sava Kilisesi
Gece hayatının tavana vurduğu bu şehirde birçok gece kulübü vardır. Nehrin üzerinde teknelerde bir çok eğlence mekânı bulunmaktadır. Genel olarak Balkan insanlarında para yok ama eğlenmeyi çok seviyorlar. Giyinip kuşanıp süslenip püslenip caddelerde kafelerde gece kulüplerinde sabahın ilk ışıklarına kadar dans ve eğlence yapıyorlar.



1€ yaklaşık 115 Denar (Sırp Dinarı)
Askeri Müze


Gençlerin hepsinin saç tıraşları aynı sanki hepsi aynı berberden çıkmışlar gibi.  Başın yanları ve arkası 1 numara kesilmiş, ön ve üst taraflar baya uzun bırakılmış.
Şehirde Balkanların en büyük Ortodoks kilisesi olan Aziz sava vardır. Kilisenin bir çok yerini tadilat olmasına rağmen göremedim. Küçük bir bölümü görülebilmesine rağmen çok etkileyicidir.




Nikola Tesla Müzesi

Ayrıca şehirde Nikola Tesla müzesi var. . Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Elektriğin babası olan bu adamın birçok buluşu var. ‘Doğru akım ile hiç temas olmadan ampul yakarım’  diyen bu adamın müzesinde; yüksek gerilim çok düşük akımda elinize geçen elektrik arkını deneyebilirsiniz. Tesla bobini vb. gibi bir sürü Nikola Teslanın bir sürü icatıyla karşılaşabilirsiniz.


Kalemegdan
Kale meydandaki askeri müzeleri de görülmeye değer. İlk izlenim bu topraklarda savaşın hiç bitmediği olacaktır.  Büyük Sırbistan hayallerinden dolayı çok savaş olmuş bu topraklarda yakın tarihe kadar. Balkan savaşları, 1. Dünya savaşı, 2. Dünya savaşı Sırbıstan’ın;  Bosnaya, Kosovaya, Hırvatistan’a işgalleri.
Kalemegdan





Müthiş ırkçı bir devlet yönetimleri olduğu aşikar. Yakın tarihe kadar olan bu savaşlar Sırbistan ülke ekonomisini tüketmiş. Varını yoğunu savaşa harcamışlar.






Üsküp Gezisi

Kosova Gezisi

Krakow Gezisi
Ürgüp-Göreme Gezisi



 

1 yorum:

  1. Balkan Şehri belgrad hakkında ilginç ve etkileyici bir yazı kaleme almışsınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Popüler Yaayınlar